Tradycyjny włoski posiłek i przepisy na wybrane dania kuchni włoskiej

© Boris Ryzhkov - Fotolia.com

Każdy urządzając domowe przyjęcie chce zabłysnąć przed gośćmi czymś oryginalnym i ekstrawaganckim. Modne są więc posiłki urządzane w jakimś wybranym obconarodowym stylu, innym niż tradycyjna kuchnia polska. Jednym z najczęściej wybieranych jest właśnie włoski styl kulinarny. Poznajmy jak wygląda tradycyjny włoski posiłek oraz przepisy na wybrane dania kuchni włoskiej.

Tradycyjny posiłek włoski składa się z antipasto czyli przystawki oraz primo piatto – pasty będącej daniem mącznym lub zupą. Dalej jest secondo piatto czyli danie główne, którym są dania rybne, mięso lub drób, wzbogacone sałatką/surówką. Taki tradycyjny włoski posiłek kończy się deserem (jak np. panna cotta lub tirami su). Tradycją jest tu także stała w całym kraju pora spożywania poszczególnych posiłków w ciągu dnia. Mimo iż Włochy jako jedno państwo zjednoczyły się z postaci mniejszych księstw dopiero w XIX w., to ogólnie mówiąc ich kuchnia swymi korzeniami sięga już IV wieku p.n.e. Została przy tym uformowana w zgodzie z historycznymi wpływami kulturowymi z regionów sąsiednich oraz zapożyczanymi od licznych narodów, które historycznie w różnych okresach dziejów zamieszkiwały lub wędrowały przez teren Włoch, a później także nowo odkrytych terenów (chodzi tu o zamorskie kolonie w krajach Nowego Świata). Włosi tak się lubowali w gotowaniu, że w epoce renesansu umiejętność przygotowywania różnych potraw została we Włoszech podniesiona nawet do rangi sztuki. Florenccy kupcy przeznaczali wtedy nawet ogromne pieniądze na zakładanie szkół sztuki kulinarnej. Dziś kuchnia włoska popularna jest na całym świecie, a tradycyjne włoskie potrawy wchodzą już w kulturę wielu innych państw.

Wybrane dania kuchni włoskiej:

  1. Panna cotta – składniki na 4-6 porcji: 1 laska wanilii (lub ewentualnie 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego), 3 łyżeczki żelatyny w proszku, 250 ml śmietanki kremowej (kremówka 30% lub 36%), 250 ml mleka, 80 g cukru, do tego opcjonalnie: 1 łyżka białego wina i 1 łyżka rumu. Do podania na koniec potrzebne też będą: świeże owoce jak np. maliny, jagody, truskawki lub sos-mus owocowy itp. Sposób przygotowania: żelatynę należy zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 min., a laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ze środka ziarenka. Następnie do rondla wlać mleko z kremową śmietanką, dodać do tego wanilię (lub ekstrakt z wanilii) oraz cukier i stale mieszając podgrzewać aż ten się rozpuści. Następnie doprowadzić całość prawie do wrzenia, czyli zagotowania i odstawić z ognia. Wtedy dodać wino i rum oraz namoczoną żelatynę i mieszać przez ok. 1 min., aż cała żelatyna się rozpuści. Gotową mieszankę wlać do 4 filiżanek (każda po 125 ml) lub 6 mniejszych naczynek i odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu, filiżanki trzeba przykryć z wierzchu kawałkiem folii i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy, czyli na ok. 4-5 godz., najlepiej na całą noc. Następnie wykłada się deserki na talerzyki i podaje przybrane świeżymi owocami, musem owocowym, bitą śmietaną itp. Można też gotowe danie pokropić miodem albo syropem klonowym, lub posypać czekoladą czy orzechami.
  2. Pizza Margherita składniki na ciasto: 150 g mąki, 60 g wody, 10 g świeżych drożdży, 2 łyżki oliwy z oliwek, ½ łyżeczki soli. Składniki na sos: 1 słoik/kartonik pomidorów, 2 łyżeczki bazylii (suszonej), 2 łyżeczki oregano, 4 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: wszystkie składniki na ciasto należy wyrobić na jednolite ciasto, następnie uformować z niego kulę, przełożyć ją do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. Natomiast pomidory i wyciśnięty czosnek gotuje się przez 5 min. w garnku, następnie wsypuje do tego oregano, sól, pieprz oraz bazylię (suszoną lub świeżą) i zostawia na ogniu jeszcze przez ok. 5-10 min. Następnie ciasto na pizzę wyjmuje się z miski i formuje z niego cienki, okrągły spód, wtedy polewa się je z wierzchu zrobionym sosem, posypuje startą mozzarellą i oregano i piecze w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15-20 min. Przepis dotyczy typowej pizzy Margherity, jednak na ciasto można też poukładać inne składniki spożywcze wedle własnego uznania (np. pokrojoną szynkę czy kiełbasę, boczek, oliwki, pokrojone pomidory, jajka, pieczarki, cebulę itp.).
  3. Mini calzone (pierożki) – składniki: 500 g mąki pszennej, 20 ml mleka, 1 łyżka soli, 2 łyżki drożdży, 2 łyżki oleju, 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej, 1 łyżeczka bazylii, ok. 100 g sera żółtego, kilka łyżek ketchupu, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania: mąkę należy przesiać i dodać do niej drożdże, sól, mleko oraz olej, następnie wymieszać i zagnieść z tego ciasto, które odstawia się do wyrośnięcia na ok 20 min. Następnie podsmaża się mięso, dodaje do niego przyprawy i koncentrat i smażymy jeszcze ok. 15 min. Natomiast ciasto rozwałkowuje się i wykrawa z niego kółka o ok. 12 cm średnicy (jak większa szklanka). Każde takie kółko smaruje się (środek) ketchupem, posypuje serem, wykłada trochę mięsa, zlepia jak pierogi, wykłada na natłuszczoną blaszkę i piecze 30 min. w 190oC. Gotowe pierożki podaje się z dowolnymi sosami. Smakują doskonale i na ciepło i na zimno.

Komentarze (0)

 
*Nick:

*Twój komentarz: